Rárósi Szabadidő Park

 

                                    

Litke község közigazgatási területe, az Önkormányzat tulajdona. A településtől kb. 4 km-re, délnyugati irányban, a Dobroda patak és az Ipoly folyó találkozásánál terül el.

A jó közlekedés miatt – vasút, közút – már az 1930-as években kedvelt kiránduló hely volt a szomszédos erdő, az ú.n. „Cserkészkút” területével együtt. A Rárós nevet az 1960-as évektől használják a közelében lévő, néhány házból álló szlovák település, Ráróspuszta neve után. Ezekben az években az akkori Szécsényi Járási Hivatal és az ÁFÉSZ Rárósi Kulturális Napok néven tartott itt sikeres rendezvényeket. Az első szabadtéri színpadot akkor építették. A Karancs völgyében lévő községek kulturális csoportjai – néptáncosok, énekesek, versmondók, zenekarok – számára biztosítottak fellépési lehetőséget.

Az 1990-es évek közepén színes, megyei szintű programokat rendeztek a Nógrádi Folklór Fesztivál keretében.

Gyermek csoportok is táboroztak ezen a területen. Például a Magyar Cserkész Szövetség itt rendezte 2007-ben megalakulásának 100 éves évfordulója alkalmából (1907-2007) jubileumi táborát.

 

A Rárósi Szabadidő Park:

  • területe 6,4 hektár;
  • közművesített terület: elektromos áram, vezetékes ivóvíz van; két épített, stabil épületben vizesblokkok kerültek kialakításra;
  • 6 személyes, bérelhető faház is található a parkban;
  • a büfé mellett kialakításra kerültek tűzrakóhelyek, asztalok, padok, fedett étkezők;
  • szabadtéri színpad természetes lejtésű, füves nézőtérrel;
  • sátorozási és sportolási lehetőségek is adottak.

Különösen a nomád, félnomád életmódot kedvelő fiatalok számára ideális hely a szabadban való tartózkodásra – akár táborok, találkozók, fesztiválok megrendezésére is alkalmas terület. Egészséges, tiszta levegőjű, jól megközelíthető, változatos, szép környezet.

A megyén belüli vándortábor-mozgalom egyik helyszínének is kiválóan megfelel.

A pihenni, kikapcsolódni vágyók számára, családoknak, baráti társaságoknak akár egy hosszú hétvégére is megfelelő lehet.

Hosszabb idő eltöltése esetén, kb. 20 km-es körzeten belül érdekes kirándulásokat lehet tenni – akár gyalog, akár tömegközlekedéssel, akár kerékpárral.

A közelben található Ipolytarnóc (az Ősmaradványokat bemutató, Európa Diplomás kiállítóhellyel), Salgótarján, Nógrádszakál a Páris-patak völgyével, Szécsény, és a világörökség részét képező Hollókő. A szlovák oldalon Alsósztregova (Dolná Strehová), Losonc, Gács (Halič) és Fülek.

Elképzelhető, hogy a jövőben az itt található, lefojtott kútból feltörő 32 ⁰C fokos vizet valamilyen módon hasznosítani lehet majd.

 

Litkén emellett kényelmes, fűthető szállás is bérelhető a község Vendégházában: két szinten négy szoba, két fürdőszoba, 2 konyha-étkező és garázs áll rendelkezésre.

 

Információ:

Litke Község Önkormányzata

3186 Litke, Kossuth út 31.

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

telefon: (32) 453-200

www.litke.hu

   

Az Ipoly Rárósnál

Települési Értéktár - Rárósi Szabadidó Park