Margaréta Alkotó- és Tájház

 

 Margaréta Alkotó- és Tájház

 Litke Dózsa út 16. 

 

A Litke Község Önkormányzatának tulajdonában lévő - 1930-as években épült, s a rendszerváltásig szolgálati lakásként működő - épületben kapott helyet az a néprajzi gyűjtemény, melyet a helyi lakosok gyűjtöttek és rendszereztek.

A Margaréta Alkotó- és Tájház 2015 nyarán nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.  Elnevezése arra utal, hogy a helyi, még fellelhető, a paraszti kultúrát bemutató tárgyi emlékek kiállításán kívül, az alkotóház teret biztosít, előadásoknak, közösségi beszélgetéseknek is. Ezen kívül kézműves foglalkozások megtartására is lehetőség nyílik az épületben. Az iskolán kívüli gyerekfoglalkozások célja a múlt értékeinek megismertetése és megszerettetése.

A néprajzi kiállítás többek között betekintést  nyújt a kenderfeldolgozás kellékeibe a gerebentől a szövőszékig. Ezek a kiállítási tárgyak az épületbe belépve, az előtérben kerültek elhelyezésre.

Az utcára néző helyiségek egyikében egy "tisztaszoba", a másikban pedig Litke községhez valamilyen formában kapcsolódó tárgyak, öltözékek, textíliák, bútorok tekinthetők meg. A textiles gyűjteményben láthatóak a palóc viselet egyes darabjai, szőttesek, valamint spanglis cipő.

A harmadik kiállítóhelyiségbe kerültek a régi paraszti konyhát bemutató bútorok, eszközök, textilek, használati tárgyak.

Az épületben,  a néprajzi gyűjtemény mellett megtekinthető a községünkben élő  "Magyar Kézműves Remek díjas csuhéfonó Népi Iparművész"  munkáiból készült kiállítás is.

 

 

A tájház kezelője: Litke Egészséges Környezetéért Közalapítvány

Látogatással kapcsolatos és egyéb  információk az alábbi telefonszámokon kérhetők:

+ 36 20 2959917   +36 20 5664248   +36 20 2633891